Explicit Magazin

Explicit Magazin

5+1 innovatív kávéfőző, ami túlmutathat a kotyogóson

2018. október 07. - explicitmagazin

A profi karos kávéfőzőket az átlagember nem engedheti meg magának, a szimpla karosak pedig kezdenek kimenni a divatból, de a kotyogósnál is van újabb a nap alatt, nézzük a kávéimádók innovatív eszközeit. nathan-dumlao-325446.jpg

Tény, hogy a jó régi kotyogós sosem megy ki a divatból, de ahogyan a világ halad, érdemes megízlelni az újabb és újabb technikák által eredményezett presszókat, ugyanis jóllehet méltó ellenfélre találhat a kis tömködős kávéfőző. 

Nézzünk pár kávéfőzési lehetőséget, amihez nem csak horror áron lehet hozzájutni, hanem bárki elkészítheti otthon az imádott sötétbarna nedűt. 

1. Kapszulás kávéfőzők
Pár éve már begyűrűztek a piacra a kapszulás kávéfőzők, a kávéimádókat pedig két csoportra osztja: az egyikre, akik teljességgel idegenkednek ettől a technikától, a másikra, akik kipróbálták, és nem mondanának le róla. A kínálat egészen széles, ám már húszezer forint környékétől is kapható kapszulás gép. Visszajelzések alapján is kávéminőségben például a Tchibo kapszulások viszik a prímet (ők csak 100% kávét tesznek a kis kapszulákba, különböző őrléssel, a különféle BAR-nyomású gombokhoz), a többinél az ízek nem ennyire zamatosak. A Nespresso felé is sokan hajlanak, nem csak George Clooney (azaz a szuper marketing) miatt, hanem mert az elhasznált kapszulákat vissza lehet vinni és le lehet adni náluk, bár az is igaz, hogy a Tchibo viszont fenntartható, öjologiai gazdálkodásból szerzi a kávéit. Ezeknek a gépeknek a tisztítása kevesebb alkalmat és időt igényel, mint például egy szűrőfejes kávéfőzőnél, ráadásul némelyik a designja és kis mérete miatt egy ízléses kiegészítője is lehet a konyhának.
Egy biztos, hogy a rohanós reggeleken nincs jobb annál, minthogy egyetlen gombnyomással már iható is a forró kávé, ami például az először említett márkánál erősen megközelíti a presszó minőséget. 
tchibo6_1.jpg
2. Rok Espresso
A Rok az a kávéfőző, amiben a design, a mérnöki tudás és a minőség úgy egyesül, hogy az ember csak összecsapja a két kezét: ez létezik? A Rok nem csak szép, de a különböző próbálgatásokkal mindenki el tudja készíteni számára a legtökéletesebb kávét. A kávé mennyiségét, az őrleményt, a vízhőmérsékletet és a nyomást is magunk választhatjuk meg, ezzel saját igényeinkhez alkotva az eszpresszót, méghozzá 8-10 BAR nyomással. 
A szerkezet magas minőségű alumíniumból és BPA mentes műanyagból készült, és egyébként ránézésre nem tűnik úgy, de három kilogramm a súlya. Egyébként elnyert egy formatervezési díjat (GQ Magazin, Best Stuff of 2012), ahogyan elnézzük, meg is érdemelte. Mivel nem túl nagy maga a kávéfőző, ezért mobilis is, bárki magával viheti egy nyaralásra is. 
Itthon a Maran Coffee vállal teljeskörű ajándék oktatást a vásárlás mellé, és ha úgy vesszük, hatvanezer körüli összegért egy ilyen különlegesség egészen remek árkategóriában van, főleg, hogy hosszantartó jótállás van a termékre, és ráadásul ingyenes a szállítás.
29132987_612608999082246_3363605699446702080_n.png
3. Hordozható kapszulás főző
A hordozható, kézi kapszulás Pocket a Tchibo-nál kapható. Az elsődleges cél a fejlesztéshez az az igény volt, hogy nagyon sokan szeretik a kapszulást kávét, és szoktak hozzá, de nem mindenhol várja az embert ez a minőség. Példa erre lehet egy külföldi üzleti út, ahol a hotelben esélytelen megtalálni a megszokott ízeket, vagy egy túra, kemping során, ahol az ember vágyna egy jó kávéra, na de a kis kapszulást mégsem viheti az erdőbe. A kéziszivattyús Pocket nyilván nem adja a presszó bar nyomást, és forró víz kell hozzá, de innovatívnak felettébb innovatív, mert amikor ki vagyunk rá éhezve szomjazva, a kis főzött presszó igazán jóleshet a szabadban, vagy bárhol.
Tízezer forintos nagyságrendben kapható, üzletekben is és webáruházban is, de más márka is fellelhető ugyanezen szerkezetben. 
tchibo_naturvergnuegen_9000_klein-1.jpg
4. Aeropress
Lényegében hasonló elven működik, mint az előző, hiszen kézi erőkifejtéssel, áram nélkül, pár perc alatt főzhetünk kávét. Itt viszont őrölt kávét kell használni, forró vízzel, ami majdnem french press, de mégsem. Ez a technika elég menő a baristák között is, évente pedig Aeropress Világbajnokságokat is rendeznek. A kis kompakt, hordozható jellege miatt egyszerű a tárolása is, és egy jó minőségű kávéőrleményből igazán ízletes filterkávét készíthetünk belőle. 
Különböző barista eszközöket forgalmazó weboldalakon rendelhető, szintén tízezer forint körül kapható. aeropress-1024x683.jpg

5. Cold Brew 
A nyári jeges kávéital nagyon trendi lett a 2018-as évre, nem is csoda, hiszen egy nagyon finom hűsítő és iszonyúan egyszerűen elkészíthető kávéról beszélünk. Elkészítéséhez egészen a üvegből készültektől a plexi alapúakon keresztül többfélét találunk, ám a legegyszerűbb a műanyag, könnyen összeszerelhető darabot (Oxo) érdemes otthonra választani. Az ára 50 dollár körül van, az átszámolva megközelítőleg 15 ezer forint körül lehet, márkától és fajtától függően. 
A technika a hidegen csepegtetett kávékészítésen alapul, ami azt jelenti, hogy a bizonyos fokozaton őrölt kávét, meghatározott mennyiségű, szobahőmérsékletű vízbe áztatjuk 14-20 órán keresztül, majd másnap a szűrőn keresztül lassan csepegtetve leeresztjük a friss, élénk ízű, hideg, kivonatolt kávét. Teljesen más aromák áznak ki így, mint a forró vízzel, gőznyomással főzöttből, és jéggel, de akár önmagában americanoként, vagy hideg tejjel elkészítve, isteni nyári kávéínyencség. 
Javasolt hozzá minden aromásabb, gyümölcsösebb ízjeggyel rendelkező, illatos kávétípus.
photo-1485899746080-bca038f6e593.jpg

+1. Nitro gép Cold Brew-hoz
A plusz egyes pont kilóg kicsit a kávéfőzők közül, ugyanis ez a gép igazából egy kiegészítő rendszer a cold brew mellé. Bár már néhány helyen fogyasztható, még nem annyira terjedt el a magyar kávézóközönség között ez az elkészítési mód. Az egyébként palack nélkül működő gép nitrogéngáz-nyomással dolgozik, így egy sörcsap jellegű kar segítségével alakítja át a hideg cold brew-t egy krémes textúrájú, haboskávévá.
Nagyon egyedi megoldás, és a krémessége nagyon kellemes, selymes és tömött buborékos, vastag crema megspékeli az amúgy is finom cold brew-t. Kávézók, ahol itthon kóstolható ez az különlegesség, vagy ehhez hasonló (van, ahol Roketnek hívják ezt a kávét, de a nitro eljárás ugyanaz) például a Starbucks, a Kontakt Coffee, Tchibo. 
coldbrew-lrg-1024x683.jpg

Érdemes néha kipróbálni újdonságokat, még akkor is, ha nehéz eltérni a jól bevált ízektől. Néha, amikor az ember kilép a komfortzónájából, akkor tapasztalhat meg akár egy másabb, magasabb minőséget, vagy egyedibb ízeket. Olykor pedig nem árt, ha megtörjük a mindennaposat egy kis különlegességgel. 

Az Explicit Magazin Neked szól, aki TÖBB vagy.

KÖVESS MINKET!fb-logo_explicit2.png

/Konkrét termékjavaslatok a pontok megnevezésén linkelve. A cikk nem tartalmaz fizetett tartalmat.
Fotók forrása fentről lefele:
beautyjunkie.hu, maran.hu, glasgefluester.de, beanscenemag.com.au, unsplash, beanscebemag.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://explicitmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr6114286849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása