Explicit Magazin

Explicit Magazin

5 gondolat, amitől szerethetőbbek az állásinterjúk

2017. május 28. - explicitmagazin

Sokak szemében az álláskeresés a rettegést jelenti. Viszont létezik olyan perspektíva, amely által egy állásinterjú mégis szuper dolognak tűnhet. Lehet-e szeretni az állásinterjúkat? Mitől lehet magabiztos egy pályázó?pexels-photo-308798.jpeg

Pályakezdőként, de még később is belefuthat mindenki egy-egy olyan állásinterjúba, amit többé a háta közepére sem kívánna. Ez általában két okból történik meg: az interjúztató és a cég nem fordít nagy figyelmet a profi interjúztatásra, és a hibák miatt egy merő borzalomnak éli meg az alany az egészet, vagy hogy az interjúalany annyira rástresszel mindenre, hogy teljesen úrrá lesz rajta a debilizáló szorongás. 

Nem elhanyagolandó egy álláskeresős időszak előtt, az állásinterjúkkal kapcsolatos, releváns információkkal bíró weboldalak felkeresése, és tisztában lenni az aktualitásokkal, az újfajta követelményekkel, önéletrajzban külalaki elvárásokkal. Ha valaki úgy érzi, már ebben sem boldogul, akkor érdemes, szakember segítségét bevonni. 

Amint túlvagyunk a pályázaton, illetve meg is van az időpont az interjúra, a következő a dolgunk: először is, amilyen módon csak tudunk, információkat szerzünk a cégről, ahova behívtak. Erre általában a legmegfelelőbb a céges weboldal megtekintése (ha nincs ilyenje a cégnek, az már elég gyanús). Ott általában megtalálni a cégkultúrát, a hitvallásukat, amibe akár papíron felvázolva, akár fejben, de beilleszthetjük a saját opcióinkat. Így látjuk, hogy mennyire tudunk beleilleszkedni a cégfilozófiába. 

Két alapvető irányt kell betájolni: az első, hogy a munkapszichológiánkat összevessük a cég arculatával, így könnyen megtaláljuk a közös hangot az interjún, illetve a második az, hogy legyünk pontosan tisztában a saját, egyéni céljainkkal, és hogy kik vagyunk. Azaz a megfelelő önismeret megadja a legkeményebb alapot az önbizalomhoz egy állásinterjúnál.

Mivel minden interjúztató és cég más, még egy gyakorlottnak mondott állásinterjúra-járó sem tud száz százalékosan felkészülni. Az interjúk típusa is más, más szemlélet, válaszok alapján mérik fel, hogy megfelel-e a pályázó. Azonban ha az előző két dologban jártasak leszünk, az egy elég erős talaj a sikerhez. És még az is lehet, hogy magát a sikert is félreértelmezik sokan, hiszen sikeres interjú úgy is lehetséges, ha az embert éppen nem veszik fel. Furcsa erre így gondolni? Pedig létező jelenség.

Nézzük azt az öt perspektívát, amelyet ha végiggondolsz, akkor máris kevésbé lesz ijesztő egy állásinterjú.
man-notebook-notes-macbook.jpg
1. NEM AZ ÉLETED MÚLIK RAJTA
Bár úgy érzed, hogy mégis, hiszen nem mindegy, hogy hol dolgozol évekig, és van, aki mindent feltesz egy bizonyos céghez való pályázatával, de tudatosítsd magadban, hogy az életed nem múlik ezen az interjún. Nem itt történik a végítélet, nem itt fejeznek le, nem ezen múlik az életed lényege, a szeretteid egészsége. Szóval ez egy állomás, ahol eldől, hogy melyik úton haladsz utána. Ha nem erre, akkor majd arra. Út mindig minden irányban van! És semmi sincsen véletlenül.

2. OLYAN, MINT EGY ÜZLETI TÁRGYALÁS
Az állásinterjú lényegében olyan, mint egy üzleti tárgyalás, ahol szinte egyenrangú félként tárgyaltok egy közös szerződés megkötésének feltételeiről. Te is eladod magadat és a cég is eladja magát neked, ahol diplomatikusan megpróbáljátok összehozni a keresletet a kínálattal, mindkét fél részéről. Hiszen nemcsak te nem felelhetsz meg egy cégnek, hanem neked sem minden feltétel jó, amit ajánlani tudnak. Mindenkinek szabad joga van dönteni ebben. Ne érezd magadon a nyomást, hogy neked kell csak megfelelned. Ha a cég által tett ajánlat nem olyan, mint amit elképzeltél, jogod van azt mondani: "Köszönöm, nem élek a lehetőséggel. De további sikeres interjúztatást kívánok, remélem, megtalálják a megfelelő alkalmazottat. Viszontlátásra."

3. MINDENKÉPPEN NYERSZ
Akár felvesznek akár nem, mindenképpen nyersz. Ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy a kudarcnak tűnő elutasítás nagyon sokszor nem a munkavállalóról szól, hanem arról, hogy a cég elképzelései a tökéletes alkalmazottról mennyire vágnak egybe azokkal az előnyökkel, amelyeket te képviselsz. Egy sikertelen állásinterjú, ahol végül nem téged választanak, nem feltétlenül azt jelenti, hogy te rossz munkaerő vagy, vagy nem érsz semmit, vagy hogy valamit nagyon elrontottál. Arról szólhat, hogy valószínűleg ez az együttműködés, ha létrejönne, akkor egyikőtök számára sem volna annyira megfelelő, mint amennyire szeretnétek, hiszen ők is mást vártak volna el, és te sem tudtál volna kiteljesedni a meghirdetett munkakörben. Az elutasítás okozta negatív érzéseken tedd mihamarabb túl magadat és koncentrálj a következő interjúra, következő cégre. Előbb-utóbb megtalálja a zsák a foltját. Ez is egy szuper tapasztalat, jöhet a következő!

4. ÚJ IMPULZUSOK ÉRNEK
Minden cégnél máshogyan zajlik egy interjú. Érdemes ezt nem résztvevő, hanem megfigyelő szemszögéből figyelni. Akármennyire is furán hangzik, te is megfigyelheted az interjúztatót, és belül analizálhatod, hogy ha ezzel te foglalkoznál az ő helyében, mit csinálnál másképpen. Nagyon érdekes dolgokra lehetsz figyelmes, ha nemcsak önmagadat figyeled az ilyen szituációkban, hanem a céget, a környezetet és az interjúztatókat is. Mennyire voltak kedvesek, felkészültek, mennyire voltak motiválóak, és neked miben kell változtatnod az állásinterjúbeli kommunikációdon, hol lehetett az a pont, ahol eldőlhetett, hogy nem te leszel/te leszel a megfelelő munkaerő. Ez mind-mind új impulzusokkal jár, ami kell az ember életébe. Különböző emberek, különböző cégarculatok, és minden egyes interjúval egyre több tapasztalat.

5. MEGTANÍTHAT KIHOZNI BELŐLED A LEGJOBBAT
Állásinterjú előtt az ember általában összeszedi a benne lévő legtöbb energiát és kicsikarja magából a legpozitívabb, legnyitottabb énjét (ezért van az, hogy sokszor egy interjú után nagyfokú kimerültség lesz úrrá a pályázón, nem csak az izgalmak miatt), de utána rájön, hogy ez a felfokozott állapot valójában olyan embert varázsolt belőle, amilyen igazából majdnem mindenki szeretne lenni, és ami megfigyelhető a sikeres embereken is. Introvertáltaknak sokkal több erőfeszítést igényel ennek az állapotnak az előidézése, de valójában ez se nem megjátszás, se nem hazugság, hiszen a sikeres, pozitív benyomást keltő ember mindenkiben ott lapul és ebben bizony másoknál is sok belefektetett munka van. Minden egyes pozitív hangulatú állásinterjú (még akkor is, ha végül nem téged vettek fel) egy önmegerősítés is egyben, mert ilyenkor jól látható az, mivé szeretnénk fejlődni és milyen szemléletben érdemes élni. 

Tehát a sikeres interjú egyik alapreceptje a felkészültség, illetve a megfelelő önismeret. Az eredmény viszont már sokkal inkább múlik a cég igényein, az interjúztató hozzáállásán és a te szolgáltatásaid összevethetőségén. A megfelelő önismerettel sokkal feldolgozhatóbb az is, ha például egy interjúztató stílusa minősíthetetlen, vagy ha éppen nem vesznek fel. Az élet rengeteg lehetőséget tartogat, koncentráljunk arra, mit adott nekünk az utóbbi interjú és ezt hogyan kamatoztathatjuk akár a következő interjún, vagy már a következő állásunk betöltésekor. 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!

Az Explicit Magazin Neked szól, aki TÖBB vagy.

KÖVESS MINKET!fb-logo_explicit2.pnginsta2.pngtwitter-logo2.pngbloghu_logo1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://explicitmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr578836544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása