Explicit Magazin

Explicit Magazin

Öt ok, amiért érdemes olykor elcsendesülni

2017. július 18. - explicitmagazin

A nagyvárosi ember egyre harsányabb, manapság már ritkán hallani, csöndes nyugodt szót a mindennapjainkban. Nem csodálkozhatunk ezen, hiszen a környezete is folyamatosan zenél, dudál, sípol és csikorog, a hangzavar mondhatni megszokott dolog. Jól van ez így, vagy lehetne teljesen máshogy? Milyen előnyei vannak, ha valaki egy kicsit megáll és egyszerűen csak csendben van?
Petz László írásapexels-photo-487446.jpegA folyamatos kommunikáció, a pörgés nem csak a környezetünkre van hatással, hanem az elménkre is, hiszen a rohanó mindennapokban az ember képtelen kikapcsolni mentálisan. Mégis olykor semmi mást nem kéne tenni, csak csendben lenni, figyelni, önmagunkat megfigyelni, és élvezni a csendet. Nézzünk öt főbb okot arra, hogy miért volna szükséges bárkinek, de miért is érdemes néha elcsendesülni.

1. STRESSZOLDÁS
A minket érő állandó zaj a bömbölő zene, nagy terhelést jelent a szervezetünknek. Állandóan készenlétben tartja, megemeli a vérnyomásunkat. Ha ez a terhelés folyamatos, akkor szinte észrevétlenül a készenlét és az ezzel járó feszültség lesz a napjaink normális állapota. Ez azonban előbb utóbb kimeríti a szervezetet és a lelket. Ezért mondjuk, hogy a stressz megbetegít, hiszen a kimerült szervezetet könnyebben dönti le egy ártalmatlanabb betegség is.  Amikor sikerül ezektől a hosszantartó és túlzottan hangos környezetből kiszakadnunk,akár csak rövid időre is akkor ez az állandó felfokozott állapot,ez a készenlét elmúlik,a vérnyomásunk csökken, és csak ekkor érezzük igazán, hogy eddig mennyire feszültek voltunk. 

2. A KÖRÜLÖTTÜNK LÉVŐ CSODÁK FELFEDEZÉSE
A buszmegállóban ülve éppen a szokásos albumot hallgatod a telefonodon? Esetleg a pároddal, barátaiddal telefonálsz aznap immár sokadszor, le sem teszed a telefont szinte. Pedig ha elhallgatsz és körülnézel, számtalan olyan csodát fedezel fel ami mellett nap mint nap rutinból elmész. Pedig az a feketerigó tegnap is azon a fán énekelt csak a füledbe dugott fülhallgatót nem tudta áténekelni. Rácsodálkozhatsz a járda repedéseiből feltörő sárga virág életösztönére, vagy meghallhatod a falevelek lágy susogását is.  Ha így teszel a hétköznapok szürkesége eltűnik.  Hiszen a szél mindennap máshogy játszik a lombokon. 

3. ÉRTŐ FIGYELEM
Egy helyzetben, vagy egy kérdésre néha a legjobb válasz a hallgatás. Mikor egy hozzád közelálló ember kiönti neked  a lelkét akkor legtöbbször nem vigaszra vágyik csak arra hogy meghallgasd. Értőn, figyelmesen. Nem pedig önmagad előre tolva elmondani a véleményed vagy kifejteni hogy te miként csinálnád,csináltad volna. Nem arra vágyik hogy megtudja hol rontotta el csak arra hogy hallgass légy csendben és figyelj. A csendedre vágyik.  A csend segít. A csend beszél és azt mondja hogy ő a fontos, az ő problémája érdekel téged. Tehát előnyös az ilyen helyzetben megtartani a véleményünket, és egyszerűen csak csendet adni.
pexels-photo-235615.jpeg4. BELSŐ VILÁGUNK FELFEDEZÉSE
Még akkor is amikor éppen nem beszélünk senkivel,nem hallgatunk zenét és éppen olyan helyen  vagyunk ahol városi viszonylatban csend van, akkor is cikáznak agyunkban a gondolatok. Érdemes ilyenkor tudatosan elővenni olyan helyzeteket érzéseket amik zavaróan vagy épp ellenkezőleg,megnyugtatóan hatottak ránk. Megvizsgálni, hogy pontosan mi váltotta ki belőlünk azt a bizonyos érzést. Felgöngyölíteni a történések és az érzelmek összefonódó fonalát. Ha ez szokásunkká válik, hamarosan térképet kaphatunk az érzelmeink útvesztőjéhez. Ami természetesen korán sem lesz teljes de mindenesetre pontosabb képet kaphatunk magunkról, mint az emberek nagy többsége. Ennek előnyeit pedig a mindennapokban is jól lehet kamatoztatni.

5. A HALLGATÁS NEM MEGSZOKOTT
Amikor mindenki rohan, az utcán körülötted te pedig  csak lassan kényelmesen bandukolsz vagy egyenesen megállsz, szinte elválsz a tömegtől. Feltűnő leszel, mindenkinek meg fog akadni rajtad a szeme és foglalkozni fog veled. Még ha csak egy méltatlankodó pillantás erejéig is. Ugyanez a helyzet akkor is, ha körülötted mindenki beszél, gesztikulál  próbálja magára vonni a figyelmet. Azt, ami a tiéd lehet akkor ha csak szótlanul nyugodt magabiztos szemlélője vagy a környezetednek. Az emberek felfigyelnek rád hiszen más vagy mint a többiek. Tehát a csend is lehet hatásvadász és érdekes. Érdemes kipróbálni hogy egy kis csenddel milyen hatást lehet elérni az örökké zsongó környezetedben.

Mindenesetre nem is feltétlen ez utóbbi miatt, de azért, hogy képes legyél érezni a körülötted lévő világ és a belső csended közti különbséget, önmagad miatt is érdemes néha csak figyelni, és szavak nélkül jelen lenni. A meditáció is ezen az elven működik, kitisztítani az elmét, befelé tekinteni, ebből meríthetünk erőt. Illetve nagyjából a slow life egyik ilyen eleme ez is, hogy képesek legyünk kicsit lelassítani és csak létezni, csendben.

Az Explicit Magazin Neked szól, aki TÖBB vagy.

KÖVESS MINKET!fb-logo_explicit2.pnginsta2.pngtwitter-logo2.pngbloghu_logo1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://explicitmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr6612670697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása