Explicit Magazin

Explicit Magazin

Tíz melengető italkülönlegesség az őszre

2016. november 13. - explicitmagazin

Kezd egyre hűvösebb lenni odakint, előkerülhetnek a melegebb, kötött ruhák, sálak, sapkák. Amikor útközben átfagy az ember keze-lába, jól esik valami különleges ital vagy étel, ami átmelegíti. 
pexels-photo-228183.jpeg

Akár mi készítjük otthon, akár beülünk egy jó kis kávébárba, mindenképpen gasztroélmény egy-egy forró italkülönlegesség megkóstolása. 

1. SÜTŐTÖKÖS LATTE
Ha ősz, akkor sütőtök (már annak,aki kedveli), és a kávérajongóknak kihagyhatatlan a sütőtökös latte. Sokan nem tudják elképzelni, hogy a sütőtök íze hogyan passzolhat egy kávés italhoz, de mivel ez a tökféle alapvetően édeskés, szépen kiegészíti a latte ízvilágát. Az őszi italok number one-ja.

2. CHAI LATTE
Ez az ital koffeinmentes, hiszen a kávé helyett a tea kapja benne a főszerepet. A chai tea egy karakteres, erős feketetea, amelyet megbolondítanak fűszerekkel, mint például a kardamom, a feketebors, vagy szerecsendióval, fahéjjal és gyömbérrel. Ínyenceknek egyszer minimum kötelező megkóstolni!

3. ÍR KÁVÉ
Az ír kávé a kávékülönlegességek egyik császára. Az autentikus ír kávéban a whiskey-be barnacukrot karamellizálnak a whiskey-vel úgy, hogy meggyújtják, majd erre az oldott folyadékra kerül a feketekávé, a tetejére pedig tejszínhab. Reggeli kávénak nem ajánlatos, főleg munka előtt, de a hideg őszi napokat feldobja, az biztos.

4. FORRÓ CSOKI
Ki a lazábbat, ki a krémesebbet szereti, a forró csoki szezon már ősszel elindul. Van, ahol a forró tejbe keverik a kakaóport, és a tetejére finom krémes vastag tejhab kerül, szintén kakaóval koronázva, de van, ahol különböző fűszerekkel és aromákkal ízesítik az ízélmény érdekében. Mindenesetre bár több, mint egy sima kakaó, igazi gyerekkori élményeket is felidézhet.
art-heart-caffeine-coffee.jpgA fotó illusztráció.

5. VANÍLIÁS ROOIBOS TEA
A rooibos tea egy vörös teacserje, amelyet dél-afrikában termesztenek, A hatása a szervezetünkre jó hatással van, nemcsak antioxidáns, hanem a szabadgyököket is megköti. Ez a tea egy erőteljes ízű, karakteresebb tea, nem mindenki kedveli. Sokszor fűszeres verziókban kapható, a vaníliás viszont igen közkedvelt azok körében, akik szívesen fogyasztanak egyedi ízvilágú teákat. 

6. NUGÁTOS LATTE MACCHIATO
A nugát megalapozza a forró tejet, amire rákerül a presszókávé, majd a hófehér krémes tejhab. A rétegek elkülönülése igencsak vonzó látványt nyújt, de az íze sem utolsó a nyalánkságok között.

7. KÓKUSZOS MOCCA LATTE
A csokoládészirup elegye a kávéval megadja a csokoládés ízhatást, majd a tejeskávét rátöltve két rétegre válik, s erre kerül a kókuszkrémes tejhab, amelyre rá lehet szórni kis csokoládéreszeléket. Édes álom a kókuszrajongóknak.
food-coffee-spoon-drink.jpgA fotó illusztráció.

8. FAHÉJAS LATTE
Lágy tejeskávé egy kis vanília, vagy fahéjszirup selymességével, tetején tejszínhabbal, és kiváló erős őrölt fahéjjal. Egyszerű, de nagyszerű!

10. BÉCSI FIÁKER
A Bécsi fiákert nem túl sokan ismerik, pedig igazán kaphatna nagyobb ismeretséget. A forró presszókávés italban cseresznyepálinka az úr, ezek egyvelegét pedig átöleli a tejszínhab. Aki még fokozná, a habra önthet egy kis cseresznyeszirupot.

Ezek az italok otthon is elkészíthetőek, és vannak olyan vendéglátóegységek, ahol más az alap receptúra, de alapjaiban mindegyik megtalálható az ország számos kávézójában. Az őszi szezonban már bejönnek ezek a forró ínyencségek, s ebből is látható, hogy a hideg időjárásnak is megvan a maga szépsége, gasztro szempontból is. 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!

Az Explicit Magazin Neked szól, aki TÖBB vagy.

KÖVESS MINKET!fb-logo_explicit2.pnginsta2.pngtwitter-logo2.pngbloghu_logo1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://explicitmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9911956517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása