Explicit Magazin

Explicit Magazin

Az erőszak fajtái III: emberi ragadozók

2017. szeptember 08. - explicitmagazin

Emberi ragadozók. Hidegvérű, előre kitervelt rablások, nemi erőszakok, gyilkosságok, emberrablások elkövetői ők. A város betondzsungelében vadásznak. Hol és hogyan támadnak? Mit tehetünk, hogy ne váljunk a zsákmányukká? Erről szól sorozatunk következő része.

Petz László írásajake-davies-235504.jpg

Cikksorozatunk eddigi részeiben megvizsgáltuk a dominancia harcot majd annak a minősített válfaját a csoportosan elkövetett támadást . Kifejtettük, hogy ezek a viselkedési formák az emberi fejlődéstörténet során belénk kódolódott rítusok. Amiknek elindulása után az ember ösztönei átveszik az irányítást a racionális gondolkodás felett. Ezért történhet meg, hogy egy békés és minden tekintetben átlagos ember agresszorrá és egyben a rítus áldozatává váljon. A sorozat mostani részében tárgyalt ragadozószerű támadások és elkövetőik szöges ellentétben állnak a korábban tárgyalt viselkedésformákkal és alanyaikkal.

A RAGADOZÓ
Az emberi ragadozót nem a rítus rántja bele az agresszióba, hanem a zsákmányszerzés vágya. Nekik csak prédák vagyunk, források, amikkel ki tudják elelégíteni valamely igényüket. Legyen az áldozattól rabolt pénz, vagy a tőle kapott szexuális kielégülés, esetleg a gyilkolás öröme. Általában gondosan megtervezik a támadást. Előre kiválasztják a helyszínt és az időpontot és lesben állnak. Van, amikor egy meghatározott áldozatra várnak, de van, amikor mindegy ki sétál arra éppen, ha nincs zavaró körülmény, lecsapnak rá. Ez a támadás sokkoló, mind sebességében mind brutalitásában. Hasonlóan például a medve vagy a tigris támadásához. A támadó a lehető leggyorsabban és a legkisebb fennakadással hozzá akar jutni a zsákmányhoz. Ez a típusú támadás nem vetélkedés, de még csak nem is harc. Nincs kihívás, szóváltás, erőfitogtatás, amit a dominancia rítusnál láthattunk. Lerohanás, megfélemlítés, és bántalmazás van. A ragadozók ilyen támadásoknál gyakran használnak fegyvert, vagy annak látszó tárgyat, a nagyobb sokkhatás érdekében.
Az emberi ragadozó általában a támadás brutalitását és erejét használja fel arra, hogy megtörje az áldozat védekezését, azonban létezik egy másik módszer is, amit a ragadozók előszeretettel használnak. Ez pedig az elbűvölés. Ekkor a ragadozó kedvességgel, segítőkészséggel próbálja meg elaltatni az áldozat éberségét, mintegy megkerülve annak első védelmi vonalát. Mikor úgy érzi, ez sikerült, akkor jön a támadás maga, a zsákmány megszerzése érdekében. A cselekmény elején tapasztalható kedvességtől a támadás nem lesz kevéssé sokkoló, sőt pont a hirtelen hangulatváltás miatt sokkal lehengerlőbb. Ezért a ragadozó valójában sokkal, kisebb erővel vagy fenyegetéssel is célt érhet.
Léteznek olyan ragadozók is, szerencsére csak kevesen, akiknek a célja nem a zsákmány megszerzése, a rablás vagy nemi erőszak esetleg más előny, hanem maga a támadás. Őket a támadás végrehajtása, a bántalmazás, kínzás és esetleg a gyilkosság tölti el örömmel. Ők nem a klasszikus értelemben vett ragadozók, hiszen nem a zsákmányszerzés a céljuk, ám a támadásaik kivitelezése gyakorlatilag, megegyezik azokéval. pexels-photo-333850.jpegA TÁMADÁS
A ragadozószerű támadások a legritkább esetben véletlenszerűek. Természetesen van olyan helyzet, amikor egy emberi ragadozó típusú támadó, egyszerűen kihasználja a kínálkozó alkalmat, ami az ölébe pottyan anélkül, hogy tervezett volna vele. Előfordulhat, de ennél sokkal gyakoribb az előre kitervelt támadás. Mivel ő választja ki a támadás idejét, helyét és, gyakran jó előre, az áldozatát is, élvezi a meglepetés előnyét. Gyakran választanak elhagyatott helyeket és olyan időpontokat, amikor a legkevésbé kell attól tartaniuk, hogy megzavarják őket a cselekmény közben. Ezek miatt a ragadozónak támadáskor nem kell nagy gondot fordítania védekezésére, hiszen áldozata semmit sem sejt addig, amíg a támadás el nem indul.
Ez a támadás az esetek nagy többségében nagyon közelről történik. Pontosabban az a szakasza, amit az áldozat már észlel. Mivel a ragadozó a lehető legnagyobb hatást akarja elérni a támadással ezért olyan távolságot választ ahol biztos lehet a sikerben. Nem pár lépés távolságból támad, de még csak nem is egy lépésről, hanem még ennél is közelebbről. Fél lépés vagy csak néhány centi. Benyúl a kocsi ablakán vagy nekiszorítja az áldozatát a falnak. Közel lesz. Sokkal közelebb, mint várnánk.
Ha arra gondolunk, hogy megtámadnak minket rablási szándékkal és most tekintsünk el attól, amikor csak fenyegetve vagyunk magával bántalmazással,hogy adjuk át az értékeinket, van valami elképzelésünk arról milyen sebességgel támad a rabló. A rossz hírem az, hogy valószínűleg gyorsabban fog. Elég ha végiggondoljuk azt, hogy egy teljesen edzetlen embert - például az idős szomszéd nénit- ha megkérünk arra, hogy gyors egymásután üssön a levegőbe akkor jó eséllyel számolhatunk meg másodpercenként 3-4 ütést. Egy felkészült ragadozó, akinek az ereiben dübörög az adrenalin ennél jelentősen több ütést is el tud indítani másodpercenként. Ez az ütészápor pedig már önmagában is sokkoló lehet az áldozatnak.
Arról is lehet elképzelésünk, hogy milyen erővel érkeznek ezek az ütések. Talán itt is az a helyes hozzáállás, ha ezt az erőt még legalább megduplázzuk a képzeletünkben. Mégpedig azért mert legtöbbünknek nincs valós tapasztalata arról, hogy milyen egy ilyen ütés valójában. Látjuk a filmekben, hogy egy látványos ütés után valaki elterül a padlón majd felállva ismét harcba száll. Vagy azt, hogy ugyan ájultan terült el a padlón, de a következő jelentben már ismét küzd valakivel. A legtöbb embernek, a gyerekkori verekedésektől eltekintve, csak ebből a forrásból lehet elképzelése egy ütés erejéről. Ám az is lehet, hogy űz valamilyen küzdősportot és már ütötték meg és ő is ütött már meg valakit felnőtt fejjel. Ez már közelebbi tapasztalás. Ám azt soha nem szabad elfelejteni, hogy ha ezekben a sportokban úgy és olyan erővel harcolnának, mint egy utcai küzdelemben, akkor hamar elfogynának a követők a sérülések miatt. A sport tapasztalat is más mivel a sportolók, nagyon helyesen, vigyáznak egymásra edzésen és kesztyűt használnak a mérkőzéseken. Ezért felkészülhetünk rá, hogy egy ilyen támadás során sokkal erősebb ütések érhetnek, mint addig bármikor.
pexels-photo-362168.jpegNe légy préda

Mint minden támadás az emberi ragadozók által indított támadás is legegyszerűbben az éberséggel védhető ki. A sorozat korábbi részeiben többször is említésre került ez a nagyon fontos védekezési elem. Ha éberek tudunk maradni a hétköznapjainkban akkor nehezebben sétálunk bele csapdahelyzetekbe, hamarabb észrevesszük a megszokott útvonalunkon történt gyanús változásokat. Ha ilyet észlelünk, térjünk ki, válasszunk más útvonalat, keressünk embereket, ha éppen nincsenek körülöttünk. Ne törődjünk azzal ha aki miatt kitértünk, megszólít bizonygatva, hogy nem akar bántani minket. Menjünk el onnan. Ha kell futva. Emlékezzünk arra, hogy a ragadozók legtöbbször olyan helyen és olyan időpontban támadnak, amikor kicsi az esély arra, hogy megzavarják őket. Tehát egy sötét mellékutca, vagy rosszul megvilágított park tökéletes terep lehet számukra egy támadáshoz. A kisforgalmú utcák nappal is veszélyesek lehetnek, főleg ha nem rendszeresen járunk arra és így nem tűnnek fel a változások.
Az elbűvölés ellen is éberséggel lehet legegyszerűbben védekezni. Induljunk ki abból, hogy az emberek nem bájosak. Ez alatt most a kissé túlzott kedvességet értem. Ez nem alaptulajdonsága az emberi fajnak. Pusztán eszköz akkor,ha valamit el akar érni. Figyeljünk fel az indokolatlan és túlzó kedvességre. Fogadjuk kétkedve . Inkább tűnjünk távolságtartóak, mint legyünk áldozatok. Minden ragadozó vagy szociopata vagy pszichopata. Ha a kedvességgel nem érnek célt jó esély van rá, hogy kizökkenek a szerepükből és elárulják magukat.
Amikor a zsákmányra éhes ragadozó kijátszotta az éberségünket és támadásba lendült a legbiztonságosabb az ha odaadjuk neki azt amit kér . A támadás célja a zsákmány szerzés. Gyorsan problémamentesen. Ha nem ütött vagy szúrt le a támadó a cselekmény kezdetén, hanem felszólít arra, hogy adjuk át az értékeinket, akkor valószínűleg nem fog bántalmazni, ha együttműködünk. Amennyiben nem tudunk elmenekülni , esetleg nem vagyunk gyakorlott(nagyon gyakorlott) harcosok, akkor adjuk oda amit kér. Ez jár a legkisebb kockázattal.
A bekövetkezett támadást hárítani nagyon nehéz feladat. Hacsak a megtámadott nincs külön kondicionálva az ilyen helyzetekre. Legtöbbször a lefagyás okoz problémát. A megtámadott a sokkhatástól ledermed, képtelen megmozdulni, de még csak gondolkodni is. Ha a támadó bántalmazni akar ebben a szakaszban gyakorlatilag ellenállás nélkül megteheti. Aztán a megtámadottat elönti az adrenalin, ami sérülés és harc esetén segít a fájdalom leküzdésében illetve a végtagok sérülése esetében a vérzés csillapításában. Rejtett erőtartalékokat szabadít fel, hogy tovább bírjuk a harcot. Hátránya, hogy rontja a mozgáskoordinációt. Még gyakorlott harcosoknak is nehézséget okozhat egy bizonyos pont eltalálása vagy egy bonyolultabb önvédelmi technika kivitelezése adrenalinnal feltöltött állapotban. Valószínűleg a támadó is az adrenalin hatása alatt áll. Ám nem ő fagyott le a támadás kezdetén és nem ő szenvedett el ütéseket az első néhány másodpercben. Neki nem kell felfognia a helyzetet mivel pontosan tudja mi történik. Sokkal jobb pozícióban van mint a megtámadott. Adrenalin szempontjából különbség van a férfiak és a nők között. Míg a férfit azonnal elborítja az adrenalin és viszonylag gyorsan elmúlik a hatása addig a nők esetében ez később következik be ám sokkal lassabban ürül ki. Tehát ha egy nőt megtámadnak az esetleges kezdeti lefagyás után tovább meg tudja őrizni a mozdulatai pontosságát, jobban tudja koordinálni azokat, mint egy férfi.

A fentiek többnyire a tipikus rablási helyzetek esetén lehet megoldás a sérülés elkerülése érdekében. Teljesen más a helyzet egy nemi erőszak esetében, vagy ha a támadó abba a kategóriába tartozik, aki magát a támadást élvezi. Nemi erőszak esetében a fent leírt eltérő adrenalin hatás miatt meg lehet próbálni húzni az időt. Látszólagos beleegyezéssel, együttműködéssel. Aminek az elsődleges célja, hogy lehetőség nyíljon az elmenekülésre vagy a támadásra. Ám ha sikerül időt húzni azzal elérhetjük, azt is, hogy az adrenalin fröccs utóhatásai a támadót elkedvetlenítik, lelassítják, csökkentik az agresszivitását és az éberségét. Ezzel párhuzamosan a megtámadott nő adrenalin szintje emelkedik és ebből a szempontból, ő lesz jobb pozícióban egy ellentámadáshoz. Aminek a célja a meneküléshez való térnyerés.
Ha támadás ér bennünket egyetlen dolgot kell mindenáron megakadályoznunk. Azt, hogy a támadó más helyszínre vigyen minket. Semmi jó nem sül ki abból, ha egy erőszakos ragadozó kettesben szeretne velünk lenni egy elhagyatott helyen. Mindent meg kell tennünk ennek megakadályozása érdekében. Hiszen mi rosszabbat tehet velünk, most amikor megzavarhatják és még ellenállásba is ütközhet, mint akkor, amikor a saját terepén vagyunk neki kiszolgáltatva? Ne engedjük, hogy elvigyen onnan ahol vagyunk.

Ez illetve a korábbi cikkekben leírtak esetleg azt sugallhatják, hogy valójában állandó rettegésben kellene élnünk, esetleg néhányan azt is mondhatják, hogy nekik joguk van akkor,oda és arra menniük, amikor nekik tetszik még akkor is ha ez veszélyes lehet. Nos, egy pillanatra sem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy a környezetünk egy olyan hely ahol egy percig sem lehetünk biztonságban. Ám azt gondolom, hogy amikor magunkhoz térünk valamelyik kórház intenzív osztályán az életmentő műtét után,akkor hálásak lehetünk, hogy van lehetőségünk megbánni azt, hogy nem vettük ki a kedvenc együttessünk számát fülünkbe üvöltő fülhallgatót a fülünkből, amikor nekivágtunk annak a sötét parknak ahol az a fura fickó ült a padon. Természetesen az is megtörténhet, hogy a fura fickó csak egy ártalmatlan, szerelmére váró ember. De ha csak egyszer nem az akkor annak a nyomát akár egész életünkben viselhetjük, akár fizikai, akár lelki értelemben. Ha éber vagy esélyt adsz magadnak. Természetesen mindenkinek joga van, arra menni amerre neki tetszik. Ám a jog érdekes dolog. Civilizált emberek közös megyézésén alapul a békés egymás mellett élés érdekében. Amikor az a fura fickó onnan a padról felugorva hátulról leüt egy bokszerrel, majd miután elterültél a földön rátérdel a fejedre, akkor ez a meggyezés érvényét veszti . A támadó semmisnek tekinti azt akkor és ott.

Ezért újra azt tanácsolom, légy éber. Ha csak egyszer megment már megérte.

Az Explicit Magazin Neked szól, aki TÖBB vagy.

KÖVESS MINKET!fb-logo_explicit2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://explicitmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr312812848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása