Explicit Magazin

Explicit Magazin

Hét dolog, amit turistaként elfelejtünk, pedig nem kéne

2016. november 06. - explicitmagazin

Lehetsz tapasztalt, vagy kezdő turista, fiatal vagy idős, különc, vagy társasági lény, a legtöbben olykor megfeledkezünk arról, hogy mivel járhat, ha új, idegen helyekre látogatunk.
photo-1463595515259-d8ef281955b9.jpg

Ki ne szeretne utazni? Nyakába kapni a világot, hátrahagyni a gondokat, egészen idáig ismeretlen levegőt szívni, más szemüvegen át látni az életet. Mind valamilyen céllal utazunk. Látni akarjuk a nevezetességeket, amikről már annyit olvastunk, hallottunk, tanultunk. Belemerülni a tengerbe, amire sok esetben kétségbeejtően ritkán van lehetőségünk, részt venni egy nemzetközi fesztiválon, új embereket ismerni meg… egyszerűen csak saját szemmel meggyőződni arról, hogy a Föld valóban gömbölyű.
Ezer és ezer okunk lehet arra, hogy helyiekből – akár rövid időre – turistákká váljunk. És ha már azok lettünk, hozzuk ki a legtöbbet a helyzetből. 
Jöjjön 7 hasznos dolog, amire jobb, ha odafigyelsz, amennyiben a legtöbbet akarod kihozni a turista-létből.

1. Mindig nézz utána a helyi illemnek, szokásoknak!
Legyen szó európai, ázsiai vagy akár még távolabbi, idegen kultúrájú országról biztos lehetsz benne, hogy mindenhol megvannak a helyi sajátosságok az illemet illetően. Bizonyára Te sem szeretnéd, ha ferde szemmel néznének rád, akár egy „tipikus turistára” aki tájékozatlanságából kifolyólag megsérti a helyi embereket és szokásaikat. Nem tart sok ideig rákeresni az interneten és sok hasznos tippet, érdekességet találhatsz, amire nem is gondoltál volna. Megtudhatod például, hogy szokás-e vagy nem borravalót adni a szolgáltatásokért, vagy hogyan kell elfogyasztani egy ételt. Mit kell és mit nem szabad viselni, hogy illik viselkedni. Így elkerülheted a kínos szituációkat, amiért később még nagyon hálás lehetsz magadnak.

2. A kevesebb néha több!
Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy autóval, esetleg autóbusszal utazunk, hajlamosabbak vagyunk sokkal több –leginkább felesleges- dolgot pakolni a bőröndbe. Ebben az esetben valójában nem számít, hogy fele, vagy kétszer akkora bőrönddel indulunk-e neki. Csupán a helyet foglalja, nem kell bajlódni vele. Azonban ha repülővel, vagy vonattal utazunk háromszor is meggondoljuk, hogy mit cipelünk magunkkal, egyáltalán felvihetjük-e az adott dolgot a repülőre. Sokszor túl sokat aggodalmaskodunk, bekészítjük a konzervet, az alapvető higiéniai cikkeket, mint a tusfürdő (amit repülőre fel sem lehet vinni, csak 100ml-es tégelyekben) vagy papír zsebkendő, tartós ételek, és persze rengeteg fontosnak hitt apróság, vészhelyzetre. De ne feledkezz meg arról, hogy hacsak nem jóval kevésbé fejlett országba, vagy egészségügyileg elmaradottabb területre utazol, a városokban találni fogsz olcsó áruházakat, élelmiszerboltokat. Minek magaddal hurcolni konzerveket és más tartós élelmiszereket, amikor venni is tudsz, nagyjából ugyanazon az áron. Ugyanez a helyzet a tisztálkodó szerekkel, eldobható, fogyasztható dolgokkal. Továbbá: ne vidd magaddal a fél ruhatárad. Teljesen felesleges, bíznod kell az időjárás-jelentésben. Mindent összevetve indulás előtt pakolj be mindent, ami kellhet, aztán ennek a harmad részét hagyd otthon. Nem lesz rá szükséged és te is jobban fogod érezni magad, ha kisebb terhet cipelsz, mind fizikailag, mind felelősségvállalás szempontjából.
edlhctzrr0yfftu0bqar_sylwiabartyzel_themap.jpg3. Merj lemenni a térképről!
Hiszen mitől turista a turista? Meglátogatja a kihagyhatatlan látványosságokat, ahol még több a turista, bemegy a turistáknak fenntartott méregdrága boltokba, szuveníreket vásárol, követi a turistáknak szánt térképeket, élvezi a legszebb kiépített tengerpartokat. Persze nincsen gond azzal, ha megelégszel ennyivel. Azonban! Ha érdekel maga a kultúra, meg szeretnéd látni, hogyan élnek az emberek, merj elveszni. Hidd el, csak így láthatod meg az ország/város/hely valódi arcát. Hogy milyen ott az élet, milyen csodás eldugott, csak helyiek által ismert tengerpartok vannak, hol vannak a legjobb kávézók, a legfinomabb – és megfizethető- ételek, legszebb tájak.
Városnézésre értve: Hidd el, a valódi Párizs nem az Eiffel-torony, London nem a Tower, és Róma sem egyenlő a Colosseummal. Ha már abban a szerencsében van részed, hogy eljuss egy ilyen szép és híres városba, hozd ki a legtöbbet magadból és ne félj felfedezni se. Hidd el, csodás dolgokra fogsz bukkanni!

4. Tedd néha le a fényképezőgépet!
Ez az egyik legfontosabb pont. Hidd el, több millió fotó készült már az adott épületről, látványról és te is láttad már megszámlálhatatlan mennyiségű képen. Ugyan miben különbözik az, ha te készíted? Persze nem azt mondom, hogy ne kapd le a nevezetességeket, csupán néha bújj elő a kamera/mobiltelefon mögül és csodáld a látványt Te Magad. Korunk egyik legnagyobb problémája, hogy nem tudjuk átélni a pillanatokat száz százalékosan. Legyél ott teljesen, ha már ott vagy. Élvezd, hogy láthatod. Hidd el, a benned élő képek ezerszer értékesebbek, mint azok, amiket a Facebook-ra felrakhatsz. 
3765c625.jpg5. Próbálj ki valami újat!
Ragadd meg a lehetőségeket és csinálj valamit, amit előtte még sosem. Egy utazás tele van lehetőségekkel, amiket nagyon sok ember nem mer megragadni. Kóstold meg az akár bizarrnak tűnő helyi ételeket. Sehol sem fognak olyan jól és eredetien elkészíteni egy fogást, mint ott, ahonnan származik. Próbálj ki minden megfizethető dolgot, látogass el a múzeumokba, próbáld ki a jet-skizést, a síelést, aludj a természetben. Ha az ember elutazik, élményekre érdemes beruházni, ami örök, sosem kopik, vagy törik el.

6. Alkalmazkodj!
Most te vagy az idegen, a turista, a vendég. Európán belül utazgatva ne mérgelődj a sok külföldi miatt, hiszen te magad is az vagy. Más kultúrákban te vagy a kirívó európai. Tanuld meg tiszteletben tartani mások értékeit és véleményét, még ha nem is egyezik a tieddel. Vetkőzd le a nyugati civilizációra oly jellemző gőgöt, és lásd a világot más szemmel. Ha a természetben barangolsz nagyon vigyázz rá, mindent a szemnek, semmit a kéznek. Lépj ki a komfort zónádból, csak így lépheted át a saját határaidat és hozhatod ki a legtöbbet az útból.

7. Élvezd!
Hiszen nyaralsz, pihensz, felfedezel, várost nézel, élményeket gyűjtesz. Ne rontsd el azzal, hogy mindenben a hibát keresed, vagy azt, ami nem tetszik. Nem kell feleslegesen aggódnod dolgokon. Az utazás élvezete mindenki számára egyéni lelki feladat. Tudod-e teljesen élvezni a jelent? Hagyd otthon a stresszt és pihenj, mert megérdemled. Hajlamosak vagyunk túlszervezni egy utazást aztán csalódunk, ha valami máshogy sikerül. Legyen benned némi spontaneitás. Ne gondolkodj azon, hogy a saját valutádba átszámolva mennyit költesz, vagy mennyi souvenirt kell még megvásárolnod. Egyél finom ételeket és aludd ki magad, hiszen éhesen és kimerülten nem lehet élvezni a sétákat, a látványosságokat, végigállni az olykor kígyózó sorokat.

Olykor bizonytalan lehetsz, ha egy idegen városban kell közlekedned vagy eligazodnod a természetben, de szerencsére térképek és telefonos applikációk tömegei állnak már a rendelkezésedre.

És végül de nem utolsó sorban, a pozitív hozzáállás minden helyzethez. Ha esik az eső kapd fel az esőkabátot, és útra fel! Egy kis víz még senkinek nem ártott. Ha tűz a nap, vegyél magadhoz elég vizet és tégy kalapot vagy vizes kendőt a fejedre. Nem sikerült valamit megnézned, amit mindenképpen szerettél volna? Nos, semmi gond, van indokod, hogy legközelebb is ellátogass.

Csak Tőled függ, hogy mennyit hozol ki egy utazásból, nyaralásból. Mi más tölthetne fel jobban a szürkébb hétköznapokra, mint egy nagyszerű utazás? Vetkőzd le a turista-lét megszorításait és válj igazi utazóvá!
Ne feledd, egy igazán hasznos, élvezetes út új élményekkel és információkkal gazdagít, vagy akár új embert is faraghat belőled, ha befogadod azt, amit a pillanat nyújt. 

Szerző: K.V.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!

Az Explicit Magazin Neked szól, aki TÖBB vagy.

KÖVESS MINKET!fb-logo_explicit2.pnginsta2.pngtwitter-logo2.pngbloghu_logo1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://explicitmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr211933425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása