Explicit Magazin

Explicit Magazin

A Katasztrófavédelem szerint a macska nem számít, mert nem ember

2017. augusztus 18. - explicitmagazin

Pár napja jelent meg a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik sajtóközleménye, miszerint mit tegyünk, ha egy macska van fent a fán. Elmondjuk, ez a nem túl alaposan összerakott kis how-to-cikk miért vet rossz fényt a hatóságokra. Nem válaszolunk mi sem röviden.erika-lanpher-276294.jpg

Az alábbi szöveggel, érdekes hangnemben osztotta meg a közösségi oldalán a cikket a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Volt, akinél kiverte a biztosítékot a fenti írás, és a cikk tartalma felvet néhány kérdést. 

Hívjunk-e tűzoltót, ha macskát látunk egy fán?
Nem válaszolunk röviden és tömören, mert érdemes elolvasni, hogy milyen állatorvosi, etológiai és tűzoltási szakmai szempontok szerint született meg a döntés.

Azt tanácsolják, főleg ne is foglalkozzunk vele, mert fertőzhet. Tűzoltót hívni meg senki se merészeljen (Eddig sem segítettek. Ja, de.). 
Állítólag: az eljárás kidolgozása során, figyelembe vették állatorvos, etológus és állatkerti munkatárs véleményét is, "hiszen ezekben a kérdéskörökben ők jártasak leginkább". Nos, szakvélemény nincsen a cikkben, és etikai értelemben sem teljesen érthető, szakértői forrásmegjelölés nincs, név szerint szakértő megnevezve nincs. A szabály létrehozása pedig egy sziszifuszi, felesleges időpocsékolás. Lenne ennél fontosabb ügy, amin tanácskozni, dönteni és megoldani kéne.
pexels-photo-257532.jpeg
Állatbarátként reagálnánk a cikkben megjelent alábbi pontokra épp annyira kevésbé ironikusan megfogalmazva,  mint amennyire a cikk írója elmélyült a témában. 

1. "A macska nem mászik fel csak úgy a fára... "
Persze, nem fog csak úgy felmászni egy macska a fára. Csak úgy semelyik macska sem csinál semmit. Ha talál egy ember egy macskát egy magas fán (ahova létrával sem lehet felérni), akkor véletlenül se próbálja meg leszedni. Mert valami oka volt, hogy felment! Bizony. És azért nem jön le onnan, napokig, mert nem akar! Véletlenül sem azért, mert nem tud szegény pára lejönni három napig. Hobbiból ül fent. És ez így volt eddig is, bármikor, amikor segítséggel kellett leszedni egy macskát a fáról. Mi buták. 
Nem akar lejönni, főleg egy kismacska, aki a cikk szerint "tanulási időszakban" van. Ha le tudna jönni, gondolom, nem ülne fent keservesen nyávogva. A nyávogással sem jelez, csak nyávog. De azt meg csak úgy.

2. "Állategészségügyi szempontból fertőzési forrás a macska..."
Fúh! A macska az egyik legveszélyesebb állat a világon! Sőt, az összes macska, amelyik felmászik a fára, az biztosan fertőzött. Mennyi ember halt már meg macska általi "karmolási betegségben"! A veszettség, meg a többi betegség nem fordulhat elő más állatoknál, csak a macskáknál, de azok között is a karmolási betegség a legdurvább! Leszedni macskát fáról kizárólag csak fejbúbtól talpig zárt védőfelszerelésben (legalább, mint ami a paksi atomerőműben kell) javasolt leszedni, mert kiemelten veszélyes egy állat. 

3. "[...] Mert felfelé kapaszkodásra használja, lefelé pedig behúzza őket, és támaszt a kis lábaival."
Tévhit, hogy a macska lefele kapaszkodik. Nem, mert csak felfele. Lefele függőlegesen tud jönni a fán, mert a súlytalanság állapotában simán lejön, főleg karmok nélkül. De lehet, hogy csak esik lefele. Vagy a kis lábain tapadókorongok vannak. De igazából a fizika törvényei nem vonatkoznak rá lefele jövet.
 Most komolyan. Van, amelyik macska bátrabb, van, amelyik nem. Ha túl magas egy fa, akkor nem mindegyik tud lejönni. Ugyanúgy nem egyformák, ahogyan mi emberek sem vagyunk azok. Nyilván egy nem túl magas fáról képesek lejönni, az ösztöneiket senki sem vitatja. 

4. "A macska ugyebár mégsem ember."
A macska ugyebár nem ember, csak élőlény. Igaz, az ember képes lerombolni a világot, de az ember az ember. Ha valami nem ember, akkor hagyjuk cserben, hagyjuk magára és ne foglalkozzunk vele, ha szenved, vagy ha segítség kell neki. Sajnos ez a mai közfelfogás. 
A macska nem ember. Viszont hazánkban elég sok olyan ember van, akik tisztelik az állatokat.

Az a helyzet, hogy ez a kérdés is alapvetően az emberséget kérdőjelezi meg. Nyilvánvaló, hogy mentési szempontból egy tűzoltónak elsődlegesebb egy ember, mint egy állat. De hallottunk-e már olyan esetről, hogy fán rekedt macska (vagy egyáltalán bármilyen bajba jutott állat) miatt vesztette életét ember? Nyilván a tűzoltók képesek a priorizálásra, eddig egyikük sem döntött ember hátrányára (már ha volt egyszerre két ilyen riasztásra egy időben precedens). 
Eddig is segítettek, akiknek volt kapacitásuk, mert ők jobb emberek, mint az, aki ezt a cikket írta, vagy egyáltalán jobbak, mint azok, akik nálunk tehetetlenebb, alsóbbrendű élőlényeket cserbenhagynának, nevetséges okokra hivatkozva. 

Úgy tűnik, az élet tisztelete külföldön nagyobb divat, no meg macskát menteni tűzoltóknak.

Aki gyengébb, tehetetlenebb, bajban van, vagy segítséget kér, véletlenül se mentsük meg, hanem hagyjuk magára, ugyebár. 

„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.”
Mahatma Gandhi

Az Explicit Magazin Neked szól, aki TÖBB vagy.

KÖVESS MINKET!fb-logo_explicit2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://explicitmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3312761778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása