Explicit Magazin

Explicit Magazin

Hogyan növeld az esélyeidet egy állásinterjún?

2016. április 06. - explicitmagazin

Többen borzalmasan félnek az állásinterjúktól, vannak, akiket szinte lebénít a stressz, emiatt sem kapják meg a megpályázott állást. Pedig ehet más szemszögből is nézni az állásinterjúk lényegét. Ha felkészült vagy, akkor nem kell félni, viszont sok mindenre kell figyelni. Mit tegyél, hogy javíts az esélyeiden az állásinterjúkon?
hnck8997.jpg

A cég, amelyik kollégát keres a számukra lehető legjobbat szeretnék megtalálni. A pályázó pedig szeretne egy számára megfelelő munkahelyen dolgozni. A rosta nem egyszerű, és az is lehet, hogy később derül ki, hogy jó döntés volt-e mindkét fél részéről a megállapodás. Ezt megelőzi az interjú, amitől általában az emberek nagy része falra mászik és legszívesebben kihagyná azt a részt az egészből. Mivel mégis elengedhetetlen része a munkakeresésnek, érdemes kicsit jobban belelátni a miértekbe. 

Érdemes tudni, hogy az állásinterjú előtti fokozott feszültség mindenkinél létezik, csak más mértékben. Van, akit ez inspirál, de van, akit visszavet. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a legtöbb félelem, és kérdés, ami ilyenkor cikázik az agyunkban, sok esetben alaptalan és előrevetített negatív események sorozatát vonja maga után.
"Meg fogok tudni szólalni? Alkalmasnak találnak-e? Sikerülni fog-e az állás? Á, biztos nem leszek nekik elég jó...Tuti nem engem választanak..." Ilyen és hasonló önmarcangoló gondolatokkal már megalapozzuk az interjú sikertelen kimenetelét. 

Az állásinterjú jó dolog, csak sokan nem látják ezt meg. Jó, mert mindig új szituációkba kerülsz, ezáltal újabb és újabb tapasztalatokra teszel szert. Nincs két egyforma cég, nincs két egyforma interjú és nincs két egyforma pályázó. Minden egyes állásinterjú adhat valami pluszt, amivel a következő alkalomra már több információval tudsz elmenni. Emellett utólag át tudod gondolni, hogy mi volt az, amit talán másképpen kellett volna mondanod, vagy tenned, s ezeket a következő alkalmakkor javítani tudod. 

business-woman-profile-1940x900_29942.jpg

Nyilván egy állást a megfelelő tapasztalattal, képesítéssel és érdeklődéssel, a hirdető cég általi elvárások szerint érdemes megpályázni.
Ha ez megvan, csak az önbizalmad nincsen még meg, akkor van pár dolog, amit megtehetsz annak érdekében, hogy esélyesebb legyél elnyerni kívánt pozíciót.

Első körben, ha nincsen tapasztalatod ilyesmiben (pl.pályakezdő vagy), vagy csak kevés van, akkor érdemes a neten előtte alaposan utánaolvasni, információt gyűjteni. Szerencsére rengeteg karrieroldalon találhatunk cikkeket arról, hogyan zajlik egy interjú, milyen kérdésekre készülhetünk föl, hogyan kell viselkedni, mire figyeljünk oda. Érdemes kiírni a kérdéseket, amelyekre felkészülhetsz. Dolgozd ki a válaszaidat, gyakorold be otthon, de óvatosan a magolással, ne legyen robotszerűen felmondott a válaszod, legyen közvetlen és őszinte.

A megfelelő minőségű önéletrajz elengedhetetlen egy profi pályázathoz. Ez jelenti az átláthatóságot, megfelelő fogalmazást, kitűnő helyesírást, a referenciák megfelelő megemlítését, illetve a CV fotó minőségét (pl. nem szelfi, vagy telefonos fotó). Ami fontos: tudjad pontosan az adataidat, mikor, hol végezted a tanulmányaidat, mettől-meddig hol dolgoztál. Szokták kérdezni.

Fontos tudnod, ki vagy, mik az elvárásaid egy munkaadóval szemben, és hogy ezt meg tudd úgy fogalmazni, hogy ne legyen követelőző. És hogy a mérleg nyelve egyensúlyban legyen, tudnod kell te mit tudsz nyújtani a cégnek, ahol megpályáztad az állást. El kell adnod magadat, ez az idő erre van, meg kell tudnod győzni őket, hogy miért leszel te a megfelelő célszemély a munkakör szempontjából.

Nem árt, ha képben is vagy a szóban forgó cégről, keresd meg a honlapjukat, ismerd meg a szemléletüket, termékeiket, előnyeiket. Előfordulhat, hogy rákérdeznek az interjún, hogy mit tudsz a cégről, és már piros pontot szerezhetsz, ha nem ismeretlen számodra a munkásságuk. 

Az első benyomás fontos! Nemcsak a megfelelő öltözék (üzleti és szolid), de a megfelelő viselkedés is lényeges szempont. Határozott kézfogás, érthető, megfelelően hangos, érthető bemutatkozás. Ha jól indítasz, a folytatás is esélyes, hogy jól fog menni. Az interjú egy különleges alkalom, meg kell adni a módját, készülj fel rá lelkileg és bízz abban, hogy megteszel minden tőled telhetőt.

A mosoly és a pozitív kisugárzás már előny szinte minden munkaadónál, de ha emellett megfelelő értelmiségi szint is társul, megfelelő kompetenciákkal, és hozzáállással, akkor az nyerő lehet. Senki sem szeretne egy alacsony önbecsülésű, negatív, dolgozni nem akaró, pesszimista jellemű embert alkalmazni. Az optimizmus nyerő. 

Az interjú alkalmával ne lepődj meg semmilyen kérdésen, ugyanis lehet, hogy fel fognak tenni olyan kérdést, amelytől először megdöbbensz, majd nem érted, hogyan jön a témához és miért érdekli őket. A HR-es, aki arra szakosodott, hogy ügyesen ki tudja hozni az interjúalanyból a valódi készségeit, előfordulhat, hogy olyan hangulatot teremt meg, ami emeli a stressz-szintedet és ami alkalmával fel tudja mérni, hogy egy adott szituációban hogyan reagálsz. Lehet, hogy a modora nem lesz kedves, lehet, hogy lekezelő lesz, feldühít, vagy zavarba hoz, mert túl indiszkrét kérdést tesz fel. Olykor nem is maga a válasz számít, hanem az, hogy hogyan viselkedsz egy feszélyező helyzetben. HR-esenként és pozíciónként ez is változó, van, ahol kedvesek, van, ahol nem. Az esetek többségében ezt nem szabad sem zokon venni, sem személyes sérelemnek. Egyszerűen tesztelnek, hogy mennyire vagy strapabíró. 


Ha megtettél mindent, de mégsem sikerül az állásinterjú, akkor az az elsődleges tennivaló, hogy ne keseredj el. Nem biztos, hogy bármit is rosszul csináltál, csak lehet, hogy nem te passzoltál legjobban mint alkalmazott az elképzeléseikhez. Gondold át, mit adott neked az interjú, mi tetszett benne, mi nem, és mik azok, amelyeken dolgoznod kell, hogy egy másik interjún gördülékenyebben menjen az, hogy önmagadat add.


Ha tetszett a cikk, kövess minket!

Az Explicit Magazin Neked szól, aki TÖBB vagy.

www.facebook.com/explicitmagazin
www.twitter.com/explicitmagazin
www.instagram.com/explicitmagazin
www.explicitmagazin.blog.hu

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://explicitmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr828574704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása